Το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης», μαζί με το Zespol Szkol GimnazjumI Liceum Ogolnoksztalcaceim Prymasa Stefana Kardynala Wyszynskiego Dobrzejewicah της Πολωνίας, το Kungsgardsskolan, Ängelholm της Σουηδίας και το Γυμνάσιο Osnovasola Domzale της Σλοβενίας συμμετέχει σε διετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με το τίτλο “Kalos Kagathos”. Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό να αναπτύξει τις πνευματικές και τις πρακτικές ικανότητες των μαθητών, να τους βοηθήσει να βρούνε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας αλλά και να τους ευαισθητοποιήσει στα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, τις διεθνείς σχέσεις, την αλληλοκατανόηση και την αυτογνωσία.
Η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν προγραμματισμένη για την τελευταία συνάντηση με μαθητές και καθηγητές από τις τέσσερις χώρες στην πανέμορφη πόλη μας, τα Τρίκαλα. Το κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η γνωστή σε όλους ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Τη Δευτέρα 1η Απριλίου ο Διευθυντής του σχολείου μας μαζί με καθηγητές και μαθητές, που εμπλέκονται στο πρόγραμμα,υποδέχτηκε θερμά τους φιλοξενούμενους στο σχολείο και στην πόλη μας.Στη συνέχεια, αφού ξεναγήθηκαν στο χώρο του σχολείου, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες με στόχο τα μέλη των αποστολών να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Ακολούθησαν δυο παρουσιάσεις από την ελληνική ομάδα, μια για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας και μια δεύτερη με συμβουλές για την υγιεινή ζωή των εφήβων. Ύστερα οι καθηγητές και μαθητές από τις άλλες τρεις χώρες, μαζί με μαθητές από το σχολείο μας, παρακολούθησαν μαθήματα αγγλικής γλώσσας και πληροφορικής. Κλείνοντας τις δραστηριότητες στο σχολείο ακούσαμε με απόλυτη προσήλωση τα λόγια του Κωνσταντίνου Ζαλαγκίτη, παγκόσμιου πρωταθλητή στίβου στο αγώνισμα άλμα τριπλούν με κατοχή παγκοσμίων ρεκόρ και συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, να μιλά για τη ζωή και τις θυσίες ενός πρωταθλητή. Τα λόγια του ενέπνευσαν και συγκίνησαν πολλούς μαθητές. Αφού βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες με τον σπουδαίο αλλά και σεμνό αθλητή είχε φτάσει η ώρα για ένα εξαιρετικό μπουφέ γεμάτο με πεντανόστιμα εδέσματα φτιαγμένα από τα χέρια των μαθητών (και μαμάδων!) της ελληνικής ομάδας. Όλοι οι μαθητές ανέκτησαν τις δυνάμεις τους και ήταν πανέτοιμοι να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα των Τρικάλων. Η μέρα έκλεισε με την ανάβαση στο Ανάντι. Η πανοραμική θέα, που έκοβε τις ανάσες, την οποία απολαύσαμε μαζί με δροσιστικά ροφήματα αποτέλεσαν το επιστέγασμα της πρώτης χορταστικής ημέρας.
Την επόμενη αναχωρήσαμε στις 8:30 το πρωί για τη ΣΕΦΑΑ, όπου μας περίμενε ο πρύτανης του πανεπιστημίουκος Ιωάννης Κουτεντάκης. Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με μια ομιλία του καθηγητή σχετικά με ιδανικούς τρόπους για την διατήρηση καλής υγείας, σωματικής και ψυχικής. Στη συνέχεια τα μέλη των άλλων χωρών, παρουσίασαν τα πιο διάσημα αθλήματα της κάθε χώρας. Κι έτσι ήρθε η ώρα για την ελληνική ομάδα να προβάλει την ταινία που ετοιμάστηκε για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Έπειτα από λεπτομερή παρουσίαση των εγκαταστάσεων της ΣΕΦΑΑ των σχετικών με τη διατροφή και την άθληση, ακολούθησε μια μικρή τελετή από την ομάδα μας κατά την οποία προσομοιώσαμε την «έναρξη» των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δραστηριότητές μας έληξαν με περίπατο στον Προφήτη Ηλία. Εκεί οι εταίροι μας από τις άλλες χώρες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν την τρικαλινή ανοιξιάτική φύση και να απολαύσουν λουκούμι και δροσερό νερό!
Τετάρτη 3 Απριλίου ήταν ημέρα των «Ολυμπιακών Αγώνων», ή για την ακρίβεια GIROG – Greek Innovative Recreational Olympic Games – μια δημιουργία τουκου Χάρη Κουθούρη, καθηγητή στη Διοίκηση Υπηρεσιών Αθλητισμού και Αναψυχής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σχεδιασμένη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus. Όταν φτάσαμε στη ΣΕΦΑΑ στις 9:00 το πρωί, μας καλωσόρισαν ο κος Κουθούρης καθώς και μερικοί φοιτητές εθελοντές του τμήματός του. Παίξαμε ένα παιχνίδι που είχε ως στόχο τον χωρισμό σε ομάδες. Οι εθελοντές μοίρασαν σε μαθητές και καθηγητές μπαλόνια που είχαν μέσα χαρτάκια τριών χρωμάτων τα οποία αντιπροσώπευαν τις τρεις ομάδες. Με τις ομάδες αυτές πήραμε μέρος όλοι στους αγώνες GIROG χρησιμοποιώντας και το μυαλό – μερικά παιχνίδια ζητούσαν στρατηγική – και το σώμα και πάνω από όλα τον ομαδικό πνεύμα. Παίξαμε, χορέψαμε – στο τέλος ενωθήκαμε σε μια μεγάλη ενωμένη ομάδα! Ήμασταν όλοι νικητές. Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Κουτεντάκη, τον κύριο Κουθούρη και τους φοιτητές Μπακάλη Ιάσωνα, Ντάφη Χάρη, Μουτζούρη Κατερίνα, Τζαβαλά Σταύρο και την Χριστίνα για την καταπληκτική οργάνωση και διεξαγωγή των δραστηριοτήτων.Χάρισαν σε όλους μας μια αξέχαστη ανάμνηση.
Αφού φύγαμε από τη ΣΕΦΑΑ, πήγαμε στο Ειδικό Σχολείο στις Καρυές όπου μάθαμε και παίξαμε το παραολυμπιακό παιχνίδι Bocce με τους μαθητές του σχολείου. Αυτή η επίσκεψη μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε κοντά με παιδιά με ειδικές μαθησιακές ικανότητες και να παίξουμε μαζί τους. Αισθήματα χαράς, αγαλλίασης αλλά και εσωτερικής πληρότητας γέμισαν τον αέρα και την ψυχή μας, αφού οι φωνές όλων των παιδιών είχαν ενωθεί και ξεχείλισαν από παντού…
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την επίσκεψη στην τουριστική Καλαμπάκα, όπου έπειτα από μια βόλτα στην πόλη επισκεφθήκαμε τους βράχους των Μετεώρων. Οι επισκέπτες μας μαγεύτηκαν από το μοναδικό τοπίο. Μετά από ατελείωτες φωτογραφίες οδηγηθήκαμε στο Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου. Εκεί είχαμε τη χαρά να μάθουμε λεπτομέρειες για την ανάβαση στους βράχους, την κατασκευή των μοναστηριών, την ασκητική ζωή, καθώς και πρωτάκουστα στοιχεία για την Ορθοδοξία μέσω της μοναδικής ξενάγησης που μας πρόσφεραν οι σεβάσμιες μοναχές της μονής.
Το βράδυ πραγματοποιήθηκε ένα δείπνο στην ταβέρνα Μεζεδοκαμώματα, στα Μανάβικα, με άφθονο γλέντι, χορό και τραγούδι που μας άφησε μια γλυκιά γεύση στο τέλος της ημέρας .
Αυτή η όμορφη βδομάδα έκλεισε με την καθιερωμένη τελετή λήξης του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο Μύλο Ματσόπουλου στις 5 Απριλίου 2019 μέσα σε ένα κλίμα συναισθηματικής φόρτισης ανάμεσα τόσο στους μαθητές όσο και στους καθηγητές που συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση του προγράμματος.
Η τελετή ξεκίνησε με μια συνοπτική παρουσίαση των στόχων, τη διεξαγωγή και τα αποτελέσματα του διετούς προγράμματος καθώς και μια ευχαριστήρια ομιλία της συντονίστριας της ελληνικής ομάδας, Κριστίν Φέρνες. Ακολούθησε ένας σύντομος λόγος που εκφωνήθηκε από τον καθηγητή – γενικό συντονιστή της Σουηδίας, Elvin Smajic. Έπειτα τα παιδιά κάθε χώρας παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της κουλτούρας τους και στη συνέχεια ενώθηκαν όλες οι εθνικές ομάδες κάτω από τους ήχους χορών όπως το Συρτάκι και το Χασαποσέρβικο, τα βήματα του οποίου είχαν μάθει στη ΣΕΦΑΑ δυο μέρες πριν! Τέλος χόρεψαν όλοι μαζί οι μαθητές ένα διασκεδαστικό Πολωνικό χορό. Κλείνοντας απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής από τον διευθυντή του σχολείου μας, κ. Ευάγγελο Αργυρόπουλο σε μαθητές και καθηγητές, ευχαριστώντας όλους για την δημιουργική αυτή συνεργασία!
Ανακεφαλαιώνοντας, με τη συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτυπώσαμε εμπειρίες οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στο μυαλό και την ψυχή μας, αποκομίσαμε συναισθήματα ενότητας καθώς και φιλίες δυνατές με υποσχέσεις να κρατήσουν για πάντα. Ήρθαμε σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και νοοτροπίες, και αντιληφθήκαμε ότι είμαστε τόσο διαφορετικοί μα και τόσο ίδιοι.
Ευχαριστήρια
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους:
- Χορηγούς μας: Ψυγεία Θεοδ. Κλιάφα Α.Ε., Βιολάντα μπισκότα, Μάτη - Βιομηχανία χαλβάδων & τυροκομικών προϊόντων, Γιάννη Μπουλογιώργο -1 ΚΑΙ ΚΑΤΙ- για τις ευγενικές χορηγίες τους.
- Τον Δήμαρχο Τρικάλων κύριο Δημήτρη Παπαστεργίου για την βοήθεια που μας προσέφερε στη μεταφορά μαθητών και καθηγητών από τα Τρίκαλα στη ΣΕΦΑΑ.
- Τον κύριο Κωνσταντίνο Ζαλαγκίτη.
- Τους Καθηγητές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Κουτεντάκη και Χάρη Κουθούρη καθώς και τους φοιτητές ΣΕΦΑΑ: Μπακάλη Ιάσωνα, Ντάφη Χάρη, Μουτζούρη Κατερίνα, Τζαβαλά Σταύρο και Χριστίνα για την άριστη συνεργασία και τη διοργάνωση των καινοτομικών αγώνων GIROG.
- Τους διευθυντές του Ειδικού Σχολείου Τρικάλων κο Μπατζή Νεκτάριο, κα Κίτου Αλέκα και κα Παπανικολάου Σωτηρία καθώς και τους μαθητές τους που συμμετείχαν στο παιχνίδι Bocce.
- Τους υπευθύνους του Αθλητικού Μουσείου, τον κο Αλεξίου Μάκη, και την κυρία Φανή Μέγα.
- Τον υπεύθυνο του Μουσείου Τσιτσάνη, τον κύριο Καραγιώργο Στέλιο.
- Τις μοναχές του Μοναστηρίου Αγ. Στεφάνου για την ξενάγηση.
- Την κυρία Καραμούζη Βικτορίαστο Μύλο Ματσοπούλου και τον κύριο Κουνάβα Νίκο για την τεχνική υποστήριξη.
- Τις οικογένειες που φιλοξένησαν τους επισκέπτες μαθητές και μας ενίσχυσαν με παρασκευή φαγητών.
Μαρία Κομματά
Ναπολέοντος Τρέλλης
Αναστασία Γκαγκανάτσιου
Κλεοπάτρα Κράλλη
Φώτης Μπαταβάνης
Γεωργία Σχορετσανίτη
Χριστίνα Καλαμποκίνη
Βέρα Μαυροπούλου
Ραφαηλία Κανάτα
Βίκυ Βασιλοπούλου
Ελένη Κούτσια
Δήμητρα Κακούσιου
Οι υπεύθυνοι Καθηγητές
Ευάγγελος Αργυρόπουλος (Διευθυντής)
Δήμητρα Βαργιάμη
Αλέξανδρος Βαναργιώτης
Λάζαρος Κουκουλέτσος
Βανέσα Μέλλιου
Μαρία Σαμαρά
Κριστίν Φέρνες-Ρουσιαμάνη
No comments:
Post a Comment