Friday, 11 November 2022
Erasmus Days 2022
«Ημέρες Erasmus 2022» (Erasmus days)στο 3o ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης»
Το 3o Γενικό Λύκειο Τρικάλων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» συμμετείχε στις «Ημέρες Erasmus» (Erasmus days 2022) πραγματοποιώντας εκδήλωση διάχυσης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο σχολείο. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/10/2022 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου. Αρχικά έγινε η παρουσίαση από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Νικόλαο Μπραζιτίκο των στόχων και του περιεχομένου των εγκεκριμένων από το ΙΚΥ ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τονίστηκε η σημασία τους για τους μαθητές-τριες και τους εκπαιδευτικούς για την προώθηση και την καλλιέργεια των Ευρωπαϊκών αξιών. Οι μαθητές-τρια Αθανάσιος Ντόκος, Παναγιώτης Παπασπύρου και Σοφία Κουτσαμπελούλη παρουσίασαν τη συμμετοχή του σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Join The European Table’ ERASMUS KA2292018-1-ΕS01-ΚΑ229-050093_2, το οποίο είχε ως σκοπό να αναπτύξει τις πνευματικές και πρακτικές ικανότητες καθώς και τις ευαισθησίες των παιδιών αλλά και των καθηγητών στην ευρεία σχολική κοινότητα, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει εκπαίδευση για όλους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν συνεχώς, κατόπιν της μεγάλης εισροής προσφύγων στην Ευρώπη.
Η χώρα μας μαζί με τις υπόλοιπες 5 που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ουγγαρία) έχουν γίνει αποδέκτες μεγάλου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος, με αποτέλεσμα να επιζητούμε λύσεις σε όποια θέματα συναντούμε, με γνώμονα πάντα την ομαδική συνεργασία, την ενημέρωση και την κριτική σκέψη. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματός μας “Join the European Table” ήταν να προάγει την ελευθερία, την ανεκτικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων μέσα στην εκπαίδευση ενισχύοντας παράλληλα τις διεθνείς σχέσεις και την αλληλοκατανόηση όπως επίσης και την αυτογνωσία. Το πρόγραμμα αυτό είχε διάρκεια τρία χρόνια και προβλέπονταν μετακινήσεις μαθητών και καθηγητών στις άλλες πέντε χώρες που συμμετείχαν – στην Πολωνία, Γερμανία, Ισπανία, Ουγγαρία και Γαλλία. Οι 3 μετακινήσεις στην Πολωνία, Γερμανία και Ισπανία πραγματοποιήθηκαν στις 17-24/11/18, 23-30/3/19 και 9-16/11/19 με συμμετέχοντες παιδιά της Β’ και A’ Λυκείου αντίστοιχα. Οι υπόλοιπες δεν έγιναν εξαιτίας της πανδημίας.
Το σχολείο μας, μαζί με ένα ακόμα της νησιωτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέχθηκε να πραγματοποιήσει 3 μακράς διάρκειας κινητικότητες, όπου δηλαδή 3 μαθητές μας, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος, θα επισκέπτονταν 3 χώρες μεταξύ των εταίρων και θα φιλοξενούνταν από οικογένειες υποδοχής για 2 μήνες. Δυστυχώς λόγω κορωνοϊού δεν κατέστη δυνατό να γίνουν οι συγκεκριμένες μακρόχρονες κινητικότητες.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος υλοποιήθηκαν διάφορες εργασίες όπως η δημιουργία ταινιών, παρουσιάσεων, φυλλαδίων, ηλεκτρονικών βιβλίων, οδηγών, ακόμα και πραγματικού τραπεζιού με τραπεζομάντηλο. Έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα ταλέντα του κάθε μαθητή-τριάς μας, ώστε να δοθεί στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να εκφράζονται δημιουργικά. Επιβράβευση των κόπων υπήρξε η απονομή της Ευρωπαϊκής Ετικέτας Ποιότητας η οποία αποτελεί την ύψιστη τιμητική θέση που μπορεί να καταλάβει ένα σχολείο!
Τα τελικά προϊόντα αυτού του προγράμματος είναι ένας οδηγός για μαθητές-τριες και εκπαιδευτικούς με τον οποίο καλωσορίζουμε και υποδεχόμαστε ξένους μαθητές και πρόσφυγες στους φιλόξενους κόλπους της εκάστοτε χώρας και πιο συγκεκριμένα στον αντίστοιχο σχολικό χώρο. Στο πρώτο μέρος του οδηγού αυτού τίθενται οι βασικοί στόχοι του προγράμματος κι επεξηγούνται οι μέθοδοι που εφαρμόζουν οι συμμετέχουσες χώρες ώστε να προάγουν τις αξίες της ελευθερίας και της ανεκτικότητας. Στον οδηγό αυτό συμπεριλαμβάνονται επίσης δραστηριότητες για να σπάσει ο πάγος μεταξύ νεοφερμένων και μαθητών-τριών –εκπαιδευτικών, καθώς και μαθήματα σε: ξένες γλώσσες, μουσική, πληροφορική, μαθηματικά και γυμναστική με τα οποία εύκολα προσαρμόζεται ο κάθε ξένος μαθητής στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον. Στον κύριο κορμό του οδηγού μας υπάρχουν οι Διατροφικές Συνήθειες όλων των χωρών που συμμετέχουν και τέλος το αναγκαίο (αναμφίβολα) Νομοθετικό Πλαίσιο που έχει θεσπίσει το κάθε κράτος σχετικά με την εισροή κ προστασία των προσφύγων, το οποίο οφείλουμε να γνωρίζουμε.
Το όλο βιβλίο δημιουργήθηκε μετά από πολύ κόπο και συνεργασία κατά τη διάρκεια της καραντίνας και παρουσιάστηκε το Πάσχα σε διαδικτυακή συνάντηση. Κάθε κεφάλαιο παρουσιάζει την διατροφή της κάθε χώρας με αναφορές σε τοπικές διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις.
Γιατί; (Μαθητές)
Σε ατομικό επίπεδο, η δραστηριότητα αυτή έδωσε στους μαθητές-τριες τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και γλωσσών και τους βοήθησε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την προσωπική τους ανάπτυξη.
Γιατί; (Καθηγητές):
Από την πλευρά μας οι εκπαιδευτικοί νιώθουμε ότι μεταβάλαμε τον τρόπο διδασκαλίας μας, αλλά και τη σχέση με τους μαθητές μας, καθώς γίναμε περισσότερο μέντορες και συντονιστές παρά αναμεταδότες της γνώσης, ένας ρόλος που θεωρείται παρωχημένος πλέον στην παιδαγωγική επιστήμη του 21ου αιώνα στο Νέο Λύκειο.
Στο πλαίσιο του ERASMUS 2020-1-EL01-KA101-077950 – Μαθησιακή κινητικότητα-προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης, παρουσιάστηκε από τις εκπαιδευτικούς που μετακινήθηκαν στη Φιλανδία και την Εσθονία, κ. Μαρία Σαμαρά, κ. Δήμητρα Βαργιάμη και κ. Βανέσσα Μέλλιου η δράση της μαθησιακής κινητικότητας προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης.
Η πρώτη επιμορφωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι και συγκεκριμένα στην πιο διάσημη βιβλιοθήκη του OΟDI (από την ελληνική λέξη ωδή), με θέμα: «γνώση η αγάπη για τη γνώση» και αναφορά στο πώς βοήθησαν οι βιβλιοθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη μάθηση και την κοινωνική ευημερία. Έγινε παρουσίαση του νέου προγράμματος σπουδών της Φιλανδίας και της Προοπτικής των Βέλτιστων Πρακτικών με Συγκριτική Αξιολόγηση: ατομικές ικανότητες μέσα από στοχασμό και εσωτερικές διαδικασίες αλλά και συνεργατική μάθηση – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών με τις Βέλτιστες Πρακτικές. Αναφέρθηκε πώς άλλαξε η Φινλανδική εκπαίδευση μετά την πανδημία, αναλύθηκε το μοντέλο εκπαίδευσης στη χώρα αυτή και το νέο πρόγραμμα σπουδών μετά την πανδημία καθώς και οι άξονες που οδηγούν στο μέλλον της εκπαίδευσης.
Για την Εσθονία τονίστηκε ότι είναι μια μικρή χώρα, η οποία έχει μιμηθεί το Φινλανδικό μοντέλο εκπαίδευσης και έχει καταφέρει να βελτιώσει την παιδεία της σε όλους τους τομείς. Για το λόγο αυτό κατέχει την υψηλότερη θέση στην Ευρώπη στο διαγωνισμό της PISA του 2018 και έχει ήδη σχεδιάσει την Εθνική στρατηγική μάθησης για το 2021-2035. Προβλήθηκε επίσης στους μαθητές-τριες μια σχολική μονάδα –πρότυπο- της Εσθονίας.
Στη συνέχεια της εκδήλωσής μας, το καλωσόρισμα των μαθητών –τριών και των εκπαιδευτικών που έχουν επιλεγεί για το νέο εγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus της τρέχουσας σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε με δύο βιωματικά εργαστήρια με θέμα: «Γνωριμία και προσμονές» και «Εισαγωγή στο χώρο», καθώς και με το παιχνίδι της ορθογραφίας αγγλικών λέξεων. Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι που συνέθεσαν οι μαθητές-τριες Γκαγκανάτσιος Αναστάσιος, Κατσίκα Φρίντα, Παπανικολάου Ελίνα, Τάσση Εύη και Τσόγκα Λήδα σε στίχους της Φρίντας Κατσίκα για το Νέο Πρόγραμμα Εrasmus, με την απονομή αναμνηστικών δώρων και με την απόλαυση των εδεσμάτων που τα παιδιά έφτιαξαν και παράθεσαν σε ένα πλούσιο μπουφέ με θέμα τις “Erasmus Days 2022”.
Τέλος, η ομάδα μας συμμετείχε και στην Πανθεσσαλική παρουσίαση Προγραμμάτων και Καλών Πρακτικών που διοργάνωσε η ΔΔΕ Τρικάλων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας στο Μουσείο Τσιτσάνη, παρουσία της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου, του αντιπεριφερειάρχη Ντίνου Μπάρδα, εκπροσώπου της Μητρόπολης, των Διευθυντών Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και πλήθους Διευθυντών, εκπαιδευτικών και μαθητών. Εκεί λοιπόν οι μαθητές-τρια, Αθανάσιος Ντόκος, Παναγιώτης Παπασπύρου και Σοφία Κουτσαμπελούλη, μαζί με τις εκπαιδευτικούς Μαρία Σαμαρά και Δήμητρα Βαργιάμη, παρουσίασαν το ολοκληρωμένο πλέον πρόγραμμά μας “Join the European Table” για το οποίο, όπως προαναφέραμε, απονεμήθηκε στο σχολείο μας η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας!
Εν κατακλείδι, τονίστηκε ότι για το σχολείο της νέας εποχής, τα προγράμματα Εrasmus μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές –τριες τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, η συνεργασία, η επικοινωνία και η δημιουργικότητα, απαραίτητα εφόδια για το ταξίδι μας στο μέλλον της εκπαίδευσης.
Η Παιδαγωγική Ομάδα
TRANSLATION in ENGLISH:
The 3rd General Lyceum of Trikala "Odysseas ELYTIS" participated in the "Erasmus days 2022" by holding an event to disseminate the European programmes implemented at the school. The event took place on Friday 15/10/2022 in the multipurpose room of the school. Initially, the Director of the school, Mr. Nikolaos Brazitiko, presented the objectives and content of the European programmes approved by the IKY and stressed their importance for students and teachers for the promotion and cultivation of European values. The students Athanasios Dokos, Panagiotis Papaspyrou and Sophia Koutsabelouli presented the participation of our school in the European program 'Join The European Table' ERASMUS KA2292018-1-ES01-KA229-050093_2, which aimed to develop the intellectual and practical skills and sensitivities of children and teachers in the wider school community, in order to realize what education for all means according to the new data that are constantly emerging, following the large influx of refugees in Europe.
Our country, together with the other 5 countries participating in the Programme (Spain, France, Germany, Poland and Hungary) have been the recipients of a large migratory and refugee wave, and as a result we are seeking solutions to any issues we encounter, always based on teamwork, information and critical thinking. The main objectives of our "Join the European Table" project were to promote freedom, tolerance and anti-discrimination in education while strengthening international relations and mutual understanding as well as self-awareness. This project lasted for three years and provided for student and teacher travel to the other five participating countries - Poland, Germany, Spain, Hungary, France and Spain. The 3 trips to Poland, Germany and Spain took place on 17-24/11/18, 23-30/3/19 and 9-16/11/19 with participating children from the 2nd and 1st grade respectively. The others did not take place due to the pandemic.
Our school, together with another one from the Greek islands, was selected to carry out 3 long term mobility projects, where 3 of our students, members of the pedagogical team of the project, would visit 3 countries among the partners and would be hosted by host families for 2 months. Unfortunately, due to a coronavirus it was not possible to carry out these long term mobilities.
During the course of the project various projects were implemented such as the creation of films, presentations, brochures, e-books, guides and even a real tablecloth table. An effort was made to make the best use of each student's talents to give participants the opportunity to express themselves creatively. The reward for their efforts was the award of the European Quality Label which is the highest honour a school can achieve!
The final product of this project is a guide for students and teachers to welcome and welcome foreign students and refugees into the welcoming bosom of their respective countries and more specifically into their respective schools. The first part of this guide sets out the main objectives of the programme and explains the methods used by the participating countries to promote the values of freedom and tolerance. The guide also includes activities to help break the ice between newcomers and student-teachers, as well as lessons in foreign languages, music, IT, maths and gymnastics to help foreign students adapt easily to their new school environment. In the main body of our guide there are the Dietary Habits of all the participating countries and finally the necessary (undoubtedly) Legislative Framework that each country has adopted regarding the influx and protection of refugees, which we must be aware of.
The whole book was created after much effort and collaboration during the quarantine and was presented at Easter in an online meeting. Each chapter presents the diet of each country with references to local food habits and traditions.
Why? (Students)
On an individual level, this activity enabled students to gain a better understanding of the diversity of European cultures and languages and helped them to acquire the necessary skills for their personal development.
Why?
From our side, we teachers feel that we have changed our way of teaching and our relationship with our students, as we have become more mentors and facilitators than knowledge transmitters, a role that is now considered obsolete in 21st century pedagogy in the New High School.
In the framework of ERASMUS 2020-1-EL01-KA101-077950 - Learning Mobility-School Staff, the teachers who moved to Finland and Estonia, Ms Maria Samara, Ms Demetra Vargiami and Ms Vanessa Melliou presented the learning mobility activity of school staff.
The first training meeting took place in Helsinki, in particular in the most famous library of ODI (from the Greek word Ode), on the topic: "knowledge the love of knowledge" and a report on how libraries during the pandemic helped learning and social well-being. There was a presentation of the new Finnish curriculum and the Best Practices Perspective with Peer Assessment: individual competences through reflection and internal processes but also collaborative learning - New Best Practices Curriculum. It was mentioned how Finnish education changed after the pandemic, the model of education in this country and the new curriculum after the pandemic as well as the axes leading to the future of education were analysed.
For Estonia it was emphasized that it is a small country, which has imitated the Finnish model of education and has managed to improve its education in all areas. That is why it has the highest ranking in Europe in the 2018 PISA test and has already planned its National Learning Strategy for 2021-2035. An Estonian model school was also shown to the students.
Following our event, the welcome of the students and teachers selected for the newly approved Erasmus programme for the current school year was followed by two experiential workshops on: "Getting to know each other and attachments" and "Introduction to space", as well as the game of spelling English words. The event ended with the song composed by the students Anastasios Gaganatsios, Frida Katsika, Elina Papanikolaou, Evi Tassie and Lida Tsoga to lyrics by Frida Katsika about the New Erasmus Programme, with the awarding of commemorative gifts and with the enjoyment of the dishes that the children prepared and presented in a rich buffet on the theme of "Erasmus Days 2022".
Finally, our team also participated in the Pan Thessaly Presentation of Programmes and Good Practices organized by the Trikala DPE in collaboration with the Thessaly Regional Directorate of Education at the Tsitsanis Museum, in the presence of the Minister of Education, Niki Kerameos, the Mayor Dimitris Papastergiou, the deputy regional governor Dinos Bardas, a representative of the Metropolis, the Directors of Primary and Secondary Education and a large number of Directors, teachers and students. There the students, Athanasios Dokos, Panagiotis Papaspyrou and Sophia Koutsabelouli, together with the teachers Maria Samara and Dimitra Vargiami, presented our now completed program "Join the European Table" for which, as mentioned above, our school was awarded the European Quality Label!
In conclusion, it was stressed that for the school of the new era, Erasmus programmes can offer students the opportunity to develop skills such as critical thinking, cooperation, communication and creativity, essential skills for our journey into the future of education.
The Pedagogical Team
Subscribe to:
Posts (Atom)