Tuesday, 1 February 2022
Συμμετοχή του 3ουΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Οδυσσέας Ελύτης» σε πρόγραμμα ERASMUS 2020-1-EL01-KA101-077950 επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και στο Ταλλίν της Εσθονίας - A Modern International Digital School as created through Comparative Assessment of the Observation of European Programmes in Best Practices, Multiculturality and Technology.
Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχε το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» με θέμα «Οι καλύτερες πρακτικές στη συγκριτική αξιολόγηση», διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φιλανδίας από την 24η Οκτωβρίου 2021 έως και την 27η Οκτωβρίου 2021 και στο Ταλίν της Εσθονίας από την 28η Οκτωβρίου 2021 μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2021 με παράλληλη εκπροσώπηση των χωρών της Ισπανίας, Πολωνίας και των Σκοπίων. Στο πρόγραμμα το σχολείο και τη χώρα μας εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Σαμαρά καθηγήτρια Αγγλικών - συντονίστρια, Βαία Μέλλιου Γυμνάστρια, Δήμητρα Βαργιάμη Φιλόλογος –Νομικός.
Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας αρχικά οι εκπαιδευτικοί των συμμετεχόντων χωρών εργάστηκαν στο σύγχρονο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Οodi, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας κας ΄Αντρεα Γκάτμαν σε θέματα που αφορούσαν στις κρίσεις και τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια της Πανδημίας λόγω του Covid-19. Παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν οι πρακτικές της κάθε χώρας συμμετοχής και στη συνέχεια αναλύθηκε το πώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών μπορούν να στηρίξουν την εκπαίδευση σε πανδημικές καταστάσεις. Παρουσιάστηκαν διάφορα εκπαιδευτικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιεί και να αξιοποιεί ο εκπαιδευτικός όταν καλείται να διαχειριστεί διάφορες κρίσεις όπως η κλιματική, η εκπαιδευτική και η πρόσφατη κρίση εξαιτίας της πανδημίας, ώστε να είναι ικανός να διαχειρίζεται τη μάθηση ακόμη και σε τέτοιες καταστάσεις.
Το εκπαιδευτικό μοντέλο του Φινλανδικού συστήματος αξιολογεί τα τελευταία χρόνια όλες τις δυσκολίες ή τους ανατρεπτικούς παράγοντες για την ομαλή εξέλιξη της μαθησιακής πορείας των παιδιών και έχει εντάξει σε πολλά σχολεία ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία γενικότερα προσεγγίζουν και αξιολογούν το πρόβλημα του κάθε μαθητή. Όλα αυτά τα θέματα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν σε νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που δημιουργούνται εξαιτίας των διαφόρων κρίσεων και αποτελούν πρόκληση για το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας.
Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σχολικά συγκροτήματα στην περιοχή της VAADA, προκειμένου οι επιμορφούμενοι να εργαστούν στο πεδίο και να γίνει παρουσίαση και επιτόπια έρευνα για την εφαρμογή του Φινλανδικού εκπαιδευτικού μοντέλου. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας στηρίχθηκε στις παιδαγωγικές αρχές του Αλεξάντερ Κίβι, το οποίο στηρίζεται σε ανοικτές μεθόδους συντονισμού, σύμφωνα με τις οποίες η κάθε εκπαιδευτική μονάδα είναι αυτόνομη ως προς την αξιολόγηση των αναγκών της και μπορεί να δημιουργεί διαφορετικά μοντέλα του δικού της προγράμματος μαθημάτων σε σχέση με το Εθνικό πρόγραμμα σπουδών. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα Δήμων που τα σχολεία τους εφαρμόζουν διαφορετικά –ανοικτά προγράμματα σπουδών, όπως τα σχολεία του Δήμου OULU.
Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσίαση των προγραμμάτων σπουδών που πραγματοποιήθηκε στα δύο σχολεία στην περιοχή της VAADA, του σχολείου του Vaskivuori lukio (ΓΕΛ) και του Varia Vocational College (ΕΠΑΛ), κατά την οποία οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων παρουσίασαν το διοικητικό μοντέλο που εφαρμόζεται στην Φινλανδία και τη γενικότερη οργάνωση της εκπαίδευσης. Το μοντέλο αυτό είναι αποκεντρωτικό και προτάσσει το σεβασμό στην προσωπικότητα του μαθητή, ο Διευθυντής μάλιστα της κάθε σχολικής μονάδας μπορεί να έχει ισόβια θητεία αφού επιλέγεται και αξιολογείται από Επιτροπή του Δήμου στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των γονέων και των μαθητών. Για τα επόμενα χρόνια η φοίτηση στο Γενικό Λύκειο έγινε υποχρεωτική από τον απερχόμενο Αύγουστο ενώ για την τεχνική εκπαίδευση αναφέρθηκε ότι μόλις το 40% των μαθητών επιλέγουν την τεχνική εκπαίδευση, ποσοστό που τα τελευταία χρόνια τείνει να αυξηθεί.
Το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια έχει προσανατολιστεί στην κλινική προσέγγιση της εκπαίδευσης και στην επίσπευση εκμάθησης στους μαθητές των θετικών συναισθημάτων της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης. Για το μέλλον της Φινλανδικής εκπαίδευσης, για τον προσανατολισμό και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος τονίστηκε ότι η κυκλική οικονομία ( μελλοντικές δεξιότητες –ενεργοί πολίτες) αποτελεί μέρος των προγραμμάτων των μαθημάτων και ότι αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στην Φινλανδική κοινωνία η οποία έχει θέσει ως στόχο να έχει καθαρό περιβάλλον χωρίς μόλυνση –χρησιμοποιώντας αποκλειστικά «καθαρή ενέργεια» μέχρι το 2035.
Με αυτή την αφορμή προτάθηκαν εργαλεία /παιχνίδια με σκοπό να εκπαιδευτούν οι μαθητές στην τάξη στην κυκλική οικονομία καθώς και υλικό και εργαλεία που χρησιμοποιεί το Φινλανδικό σχολείο για να εκπαιδεύει τους μαθητές σε αυτό το θέμα σε όλα τα επίπεδα. Ολοκληρώνοντας την επιμόρφωση στη Φινλανδία αξίζει να σημειωθεί και να τονιστεί η άριστη κτιριακή υποδομή όλων των σχολικών μονάδων οι οποίες έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό εργαστηριακό, ψηφιακό, άθλησης, χώρων υποδοχής, εστίασης, αναψυχής και απασχόλησης των μαθητών σε αντίθεση με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα που υστερούν κατά πολύ και σε αυτό το σημείο.
Το πρόγραμμα της επιμόρφωσης συνεχίστηκε στην Εσθονία, στο Πανεπιστήμιο του Ταλλίν, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μάρτ Λάανπερ, ο οποίος παρουσίασε τους άξονες των βασικών μεταρρυθμίσεων του εκπαιδευτικού συστήματος της Εσθονίας οι οποίοι αφορούν στα εθνικά προγράμματα σπουδών, την αυτονομία των σχολικών μονάδων, την εξωτερική αξιολόγηση, την ψηφιοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής στρατηγικής για τα έτη 2021-2035. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας έχει επηρεαστεί από το Φινλανδικό μοντέλο σε πολλά σημεία όπως στην αυτονομία των σχολικών μονάδων σύμφωνα με την οποία τα σχολικά προγράμματα είναι ευέλικτα και διαμορφώνονται ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες την κάθε κοινότητας, στη διαμόρφωση πολιτικών περιεκτικής εκπαίδευσης, στην υποχρεωτικότητα των σχολείων να παρέχουν στους μαθητές που χρειάζονται υποστήριξη καθώς και ελεύθερη πρόσβαση σε κοινωνικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους κλπ.
Στην παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος τονίστηκε ότι η Εσθονία κατέχει την 1η θέση στο Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών - PISA (Programme for International Student Assessment) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μετά από διεθνή έρευνα στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι λόγοι που κατάφερε η μικρή αυτή χώρα να καταλάβει την 1η θέση είναι ότι διαθέτει υψηλή αυτονομία στις σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικό προσωπικό με υψηλά προσόντα (όλοι οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπ/σης κατέχουν μεταπτυχιακή πιστοποίηση αλλά και εμπειρία διδασκαλίας δίπλα σε άλλους καθηγητές- μέντορες), ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές, μεταγνωστικές στρατηγικές, περισσότερα βιβλία για το σπίτι και αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.
Οι μαθητές της Εσθονίας είναι οι πιο ενεργοί χρήστες του e –σχολείου και του σχολικού ιστότοπου και αυτό είναι που αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν από τους βασικούς στόχους του εκπαιδευτικού τους συστήματος, η ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης. Με τους εκπαιδευτικούς συνεργάστηκαν ορισμένοι μαθητές από σχολείο της Εσθονίας αλλά και φοιτητές στο χώρο του Πανεπιστημίου, οι οποίοι παρουσίασαν δράσεις του σχολείου τους και ψηφιακά εργαλεία μάθησης.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επισκέψεις σε σχολικές μονάδες στο Ταλλίν και στην πόλη Κέχρα με παρουσίαση από τους Διευθυντές των προγραμμάτων σπουδών, των βασικών αρχών λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που λειτουργούν αυτόνομα στην κοινότητα, τη στροφή προς την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης καθώς και τις υπερσύγχρονες κτιριακές υποδομές.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την ανατροφοδότηση από όλους τους συμμετέχοντες και την αξιολόγηση. Η εκπαίδευση των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα για αυτές τις χώρες και στηρίζεται σε αρχές και προγράμματα που αποτελούν πρόκληση για το μέλλον.
TRANSLATION IN ENGLISH:
1st mobility flow
“Best Practices in Comparative Assessment” by Euneos organisation
October 24-27 2021 Helsinki, Finland and October 28-30 2021 Talin, Esthonia
The school was represented by the teachers Samara Maria ,Vargiami Dimitra, Melliou Vaia
The programme, in which the 3rd High School of Trikala "Odysseas Elytis" participated, on the topic "Best practices in benchmarking", was held in Helsinki, Finland from 24th October 2021 to 27th October 2021 and in Tallinn, Estonia from 28th October 2021 to 30th October 2021 with parallel representation of the countries of Spain, Poland and Skopje. The school and our country were represented in the programme by the teachers: Maria Samara English teacher - coordinator, Vaya Melliou High School teacher, Dimitra Vargiami Philologist - Economist.
In Helsinki, Finland, initially the teachers from the participating countries worked in the modern building of the Oodi Central Library, under the guidance of the trainer Ms Andrea Gatman, on issues related to the crises and challenges during the Covid-19 pandemic. The practices of each participating country were presented and evaluated, followed by an analysis of how educational curricula can support education in pandemic situations. Various educational tools that can be used and utilized by the educator when called upon to manage different crises such as climate, educational and the recent pandemic crisis were presented to be able to manage learning even in such situations.
The educational model of the Finnish system has in recent years assessed all difficulties or upsetting factors for the smooth development of children's learning and has in many schools integrated special educational programmes for pupils with learning difficulties, which generally approach and assess the problem of each pupil. All these issues concern all teachers who are called upon to respond to the new educational environments created by the various crises and are a challenge for the educational system of each country.
Visits were made to school complexes in the VAADA region in order for the trainees to work in the field and to make a presentation and field research on the implementation of the Finnish educational model. The Finnish educational system was based on Alexander Kivi's pedagogical principles, which is based on open methods of coordination, according to which each educational unit is autonomous in terms of needs assessment and can create different models of its own curriculum in relation to the National Curriculum. Examples were presented of municipalities whose schools have different -open curricula, such as the schools of the Municipality of OULU.
The presentation of the curricula of the two schools in the VAADA region, the Vaskivuori High School and the Varia Vocational College, was also impressive, during which the school directors presented the administrative model applied in Finland and the general organisation of education. This model is decentralised and emphasises respect for the personality of the pupil, and the headmaster of each school unit may even have a life term of office since he or she is selected and evaluated by a committee of the municipality in which representatives of parents and pupils also participate. For the next few years, attendance at the General High School became compulsory from the outgoing August, while for technical education it was reported that only 40% of students choose technical education, a percentage that tends to increase in recent years.
The Finnish education system in recent years has been oriented towards a clinical approach to education and accelerating the learning of positive feelings of self-esteem and confidence in students. For the future of Finnish education, for the orientation and planning of the education system it was emphasized that the circular economy ( future skills - active citizens) is part of the curricula and that this fully corresponds to the Finnish society which has set a goal to have a clean environment without pollution - using exclusively "clean energy" by 2035.
On this occasion tools/games were proposed to educate students in the classroom on the circular economy as well as materials and tools used by the Finnish school to educate students on this topic at all levels. Completing the training in Finland, it is worth noting and emphasizing the excellent building infrastructure of all school units which have state-of-the-art laboratory, digital, sports, reception, catering, recreational and student employment equipment, in contrast to other educational systems which are also lagging far behind in this respect.
The training programme continued in Estonia, at the University of Tallinn, by Professor Mart Launper, who presented the main reforms of the Estonian education system, which concern national curricula, school autonomy, external evaluation, digitalisation of curricula and the development of the educational strategy for 2021-2035. The Estonian education system has been influenced by the Finnish model in many respects, such as the autonomy of school units, whereby school programmes are flexible and shaped according to the educational needs of each community, the formulation of inclusive education policies, the compulsory nature of schools to provide students in need of support and free access to social pedagogues, speech and language therapists, psychologists, etc.
In the presentation of the education system it was pointed out that Estonia is ranked 1st in the Programme for International Student Assessment (PISA) of the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), following an international survey in the field of education. The reasons why this small country managed to take 1st place are that it has high autonomy in school units, highly qualified teaching staff (all secondary school teachers have a postgraduate certificate and experience of teaching alongside other mentor teachers), equal opportunities for all pupils, metacognitive strategies, more books to take home and increased spending on education.
Estonian students are the most active users of the e-school and the school website and this is what is still today one of the main goals of their education system, the digitalisation of education. Some students from an Estonian school and also students at the University worked with the teachers, who presented their school's activities and digital learning tools.
The programme continued with visits to school units in Tallinn and the city of Kehra with a presentation by the principals of the curricula, the basic principles of the operation of school units operating autonomously in the community, the shift towards digitalisation of education as well as the state-of-the-art building infrastructure.
The programme concluded with feedback from all participants and evaluation. Civic education is a priority for these countries and is based on principles and programmes that are challenging for the future.
Subscribe to:
Posts (Atom)